Teknik Detaylar ile Yapılandırılmış Veri Şema İşaretleme Uygulama Adımları
Teknik Detaylar ile Schema Markup Uygulama Adımları

Teknik Detaylar ile Schema Markup Uygulama Adımları

İçindekiler

Y

apılandırılmış veri işaretlemeleri SEO çemberinde büyük fark yaratan ancak dijital pazarlama ve SEO çalışmalarında sıkça göz ardı edilen teknik bir yapıdır.

Bu yazıda; schema markup’ın ne olduğu, web sitelerinde nasıl uygulanacağı, şema işaretlemesinin SEO (Search Engine Optimization) tarafında olacak katkıları, şema işaretlemesinde yapılan en yaygın hatalar ve doğru kullanımları, web ve web sayfa türüne göre ihtiyaç olan schema markup kod yapısını seçme adımları, oluşturduğumuz şema kodlarımızın uygulama öncesinde testlerinin yapılması ve uygulama sonrası şema analiz süreçleri dahil olmak üzere A’dan Z’ye tam detayları ile yapılandırılmış veri uygulamalarını konu başlıklarının içerisinde ele almış olacağız.

Schema Markup (Yapılandırılmış Veri İşaretleme) arama motorlarının web sayfalarının içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olan bir kod parçasıdır.
Yapılandırılmış veri şema kodları (Schema Markup) Schema.org tarafından geliştirilerek kullanıcılara sunulan ve Google, Bing, Yandex arama motoru, Yahoo gibi büyük ve popüler arama motorları tarafında uyum sağlayan bir yapılandırılmış veri (structured data) türüdür.

Özellikle SEO açısından ekstra güçlü sinyaller sağlayan schema, sayfa içeriğini zenginleştirip zengin sonuçlar (rich results) elde ederek arama motorlarında daha geniş alanlar oluşturulmasında rol sağlar. Bu aşamalar doğrultusunda arama motorlarında görsel olarak kullanıcılara hitap eden alanlarımız genişler ve tıklanabilir alanların da genişlemesi oranı ile tıklanmalarda (CTR) artışlar gözlemlenir.

Dijitalde bir sonraki seviyeye geçme zamanı. Zaman kaybetme!

Doğru oluşturulan şema kodları bir web sitesi için aşağıdaki ek bilgileri sağlar;

Schema markup organizasyon bilgileri nelerdir?

Web sitesi sahibi şirketin/markanın adı, logo URL’si, kuruluş yılı, açıklama (description), ietişim bilgileri (telefon, e-posta, iletişim formu linki), adres bilgisi (açık adres, ülke, şehir, posta kodu), sosyal medya hesaplarının URL’leri, kurucular veya önemli yöneticiler, vergi numarası / şirket kayıt numarası (bazı ülkelerde).

Schema markup web sitesi bilgileri nelerdir?

Web sitesinin adı (name), ana sayfa URL’si, site arama özelliği (SearchAction markup), site içindeki belirli bölümler (örneğin blog, ürünler, hakkında sayfası).

Schema markup içerik tipine göre bilgiler nelerdir?

Makaleler; blog Yazıları, başlık (headline), yayın tarihi ve güncellenme tarihi, yazar (author), editör (editor), yayıncı (publisher), öne çıkan görsel (image), makale türü (NewsArticle, BlogPosting vb.), okuma süresi, etiketler (keywords).

Ürünler; ürün adı, ürün açıklaması, fiyat bilgisi, para birimi, stok durumu, marka, ürün kategorisi, SKU (Stok Kod Numarası), müşteri değerlendirmeleri ve puanlamalar (Review, AggregateRating).

Etkinlikler; etkinlik adı, tarih ve saat, konum (adres veya çevrimiçi bağlantı), bilet fiyatı.

Yerel işletmeler; işletme adı, açık adres, çalışma saatleri, hizmet verilen alanlar, coğrafi koordinatlar, işletme müşteri yorumları, ödeme yöntemleri, sunulan hizmetler/kategoriler.

Videolar; video başlıkları, video açıklamaları, videoların yayın tarihleri, küçük resim (thumbnail), gömülü video URL’leri, video süreleri ve video görüntüleme sayılarını içerir.

Sıkça Sorulan Sorular (FAQ); soru (Question), cevap (Answer).

Nasıl Yapılır (HowTo); Adım adım açıklamalar, gerekli malzemeler, zaman tahmini, sonuç görseli.

Zengin sonuçlar (rich results) ile etkileşim sağlayan ek bilgiler nelerdir?

Breadcrumb (navigasyon yolu): Kullanıcının site hiyerarşisini anlamasını sağlar, yıldız puanları (Rating), kullanıcı yorumları, fiyat ve stok durumu snippet’leri, etkinlik tarihleri ve bilet bağlantıları, video önizlemesi ve oynatma düğmeleri, yemek tariflerinde süre, kalori, malzeme listesi.

SEO ve Arama Motoru geliştirmeleri için ek meta bilgiler nelerdir?

Canonical URL’lerin bilgisi, dil türü, alternatif URL türleri (örneğin; mobil sürüm, AMP sürüm vb.), içeriklerin hedef kitleleri, içeriklerin lisans durumları.

Not: Sıkça sorulan sorular şema kod yapısı (FAQ) doğru bir şekilde uygulandığında doğrudan Google arama sonuçlarında (SERP) açılır menülerle dikkat çeken bir görünüm elde eder. Aynı içeriği sahip diğer sonuçların arasından tercih sebebine neden olabilir.

Arama motorlarının genel amacı, kullanıcılarına en doğru, alakalı ve anlamlı arama sonuçlarını sunmaktır. Schema Markup uygulamaları tam da bu noktada devreye girerler ve kullanıcılara sunulan web içeriğinin anlamlandırılmasına yüksek katkı sağlarlar.

Şema (Yapılandırılmış veri) kodlarını doğru kullanan web sayfaları daha sık featured snippet (öne çıkan alıntılar) ve zengin arama sonuçları ile SERP’te (arama sonuçlarında) üst sıralara taşınır.

📖 Hemen Oku: Robots.txt Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Daha dikkat çekici sonuçlar: Standart düzeyde arama sonuçları web site içerikleri ile ilgili sadece başlık, açıklama ve URL içerirken, şema işaretlemeleri kullanımı ile görseller, yıldızlı derecelendirmeler, fiyat bilgileri, ürün stok durumları ve hatta etkinlik tarihleri gibi daha fazla ek detaylar da gösterilebilir. Şema kullanımı ile sunulan bu ekstra bilgiler, kullanıcının ilgisini çekerek web sitelerinin tıklanma oranlarını yükseltir.

Kullanıcıya daha fazla bilgi sunma: E-ticaret sitelerinde bir ürün veya web sayfalarında sunulan hizmetler özelinde çok daha fazla ayrıntı sağlayan zengin sonuçlar, kullanıcıların ne beklemeleri gerektiğini daha hızlı ve net anlamalarına yardımcı olur. Bu noktada daha bilinçli ve kararlı ziyaretçiler web sitemize yönlendirilmiş olur.

Rakiplere karşı üstünlük sağlama: Aynı içerik veya anahtar kelimeler ile sıralamalarda yer alan sektördeki rakiplerinizle kıyaslandığında, şema kodlarının kullanımı ile zengin sonuçlar sunan web sayfaları görsel olarak daha dikkat çekici olur. Kullanıcılar normal olarak daha fazla bilgi içeren ve göze çarpan sonuçlara yönelir.

Mobil kullanıcı deneyimini geliştirme: Mobil cihazlar için şema kullanımı oldukça önemlidir. Mobilde yapılan aramalarda zengin sonuçların daha fazla yer kaplaması kullanıcının dikkatini çekmesi gerçeği ile mobil deneyimde büyük bir avantaj sağlar.

Arama sonuçlarındaki görünürlük hacmini artırmanın en etkili yollarından biri, Featured Snippet (Öne Çıkan Parça) ve People Also Ask (Kullanıcıların Sorduğu Sorular) kutularında hacim almaktır. Schema Markup kodlarının doğru ve teknik kullanılması bu kutulara sahip olmak şansını önemli ölçüde artıran güçlü ve ekstra bir SEO stratejisine dönüştürür.

📖 Website Performansını Koruyan GTM Stratejileri

LocalBusiness Schema Markup ile bir işletmenin açık adres bilgisi, işletmenin çalışma saatleri, firmanın iletişim bilgileri ve hatta müşteriler tarafından yapılan yorumlar doğrudan arama sonuçlarında ayrıntı bir alan ile görüntülenebilir.

Bu kullanım ile özellikle “yakınımdaki en iyi diyetisyen” gibi yerel aramalarda sıralamada öne çıkma şansı artar.

Review Schema Markup kodlarının kullanımı ile bir firma, işletme veya marka hakkındaki deneyimlerini paylaşan müşteri yorumları ve hizmetlere yapılan puanlamalar doğrudan arama sonuçlarında (SERP’te) görünür. Doğal bir şekilde kullanıcılar olumlu yorumlar gördüklerinde işletmeye güven duyar ve ziyaret etme olasılıkları yükselir.

Getirdiği pratiklik ile artık sesli aramalar yaygınlaştığı için, Schema işaretlemeleri bu tür sorgulara yanıt vermede etkin olur. Kullanıcı “Yakınımdaki en iyi güzellik merkezi nerede?” dediğinde, doğru yapılandırılmış şema işaretlemesi ile güzellik merkeziniz diğerlerinin önüne geçerek kullanıcının önüne çıkabilir.

Yukarıdaki bilgilere biraz daha fazlasını ekleyerek bir diyetisyen işletmesi için gelişmiş lokal hedefleme amaçlayan schema markup diğer bir deyiş ile şema işaretleme ya da yapılandırılmış veri örneği oluşturalım.

Gelişmiş şema (Yapılandırılmış veri işaretlemesi) örneği;

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org",
  "@type": "MedicalBusiness",
  "name": "Formfit Diyet ve Beslenme Merkezi",
  "image": "https://www.ornekdiyetisyensite.com/uploads/logo.png",
  "@id": "https://www.ornekdiyetisyensite.com",
  "url": "https://www.ornekdiyetisyensite.com",
  "telephone": "+90-212-5xx-7xxx",
  "email": "info@ornekdiyetisyensite.com",
  "address": {
    "@type": "PostalAddress",
    "streetAddress": "Vali Konağı Cad. No:xx, Daire:x",
    "addressLocality": "Şişli",
    "addressRegion": "İstanbul",
    "postalCode": "34365",
    "addressCountry": "TR"
  },
  "geo": {
    "@type": "GeoCoordinates",
    "latitude": 41.065,
    "longitude": 28.985
  },
  "openingHoursSpecification": [
    {
      "@type": "OpeningHoursSpecification",
      "dayOfWeek": [
        "Monday",
        "Tuesday",
        "Wednesday",
        "Thursday",
        "Friday"
      ],
      "opens": "09:00",
      "closes": "18:00"
    },
    {
      "@type": "OpeningHoursSpecification",
      "dayOfWeek": "Saturday",
      "opens": "10:00",
      "closes": "14:00"
    }
  ],
  "priceRange": "1500TL",
  "aggregateRating": {
    "@type": "AggregateRating",
    "ratingValue": "4.9",
    "reviewCount": "86"
  },
  "review": [
    {
      "@type": "Review",
      "author": {
        "@type": "Person",
        "name": "Zeynep K."
      },
      "datePublished": "2025-05-04",
      "reviewBody": "Formfit ile 6 ayda sağlıklı bir şekilde 12 kilo verdim. Diyetisyen çok ilgili ve destekleyici.",
      "reviewRating": {
        "@type": "Rating",
        "ratingValue": "5"
      }
    },
    {
      "@type": "Review",
      "author": {
        "@type": "Person",
        "name": "Mehmet E."
      },
      "datePublished": "2025-02-19",
      "reviewBody": "Kişiye özel hazırlanan beslenme planı sayesinde enerjim arttı. Kesinlikle tavsiye ederim.",
      "reviewRating": {
        "@type": "Rating",
        "ratingValue": "5"
      }
    }
  ]
}
</script>

Yukarıdaki örnekte;

“MedicalBusiness”,”name”,”image”,”@id”,”streetAddress”,”addressLocality”,”PostalAddress”,”GeoCoordinates”,”OpeningHoursSpecification”,”priceRange”,”AggregateRating”,”Review”,”Person”,”datePublished”,”Rating”

Şema Yapıları kullanılarak diyetisyen merkezine özel;

Firma adı, firma logosu, firma web adresi, e-mail adresi, telefon numarası, posta kodu, ülke, bölge, cadde, sokak isimleri, firmanın koordinatları, çalışma saatleri, fiyat bilgisi, firma üzerine bırakılan yıldızlı yorumların şema işaretlemeleri yapılmıştır.

Google My Business (GMB) ile eşleştirme mutlaka yapılmalı!

Schema’daki bilgiler ile Google Benim İşletmem sayfasındaki şirket bilgileri birebir uyum sağlamalı.

Event Schema Markup ile bir firmanın düzenlediği etkinlikler arama sonuçlarında belirgin bir şekilde listelenebilir. Örnek olarak bir restoranda canlı müzik etkinliği varsa, bu doğrudan Google aramalarında çıkabilir ve daha fazla katılım elde edilebilir.

JSON-LD Event Schema (Etkinlik şeması) örneği:

Event schema kodları oluşturularak aynı diyetisyen firması için bir etkinlik ve teklifi birlikte kullandığımız organizasyon şeması oluşturalım.


<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org",
  "@type": "Event",
  "name": "Sağlıklı Beslenme ve Kilo Verme Semineri",
  "startDate": "2025-06-10T18:00",
  "endDate": "2025-06-10T20:00",
  "eventAttendanceMode": "https://schema.org/OfflineEventAttendanceMode",
  "eventStatus": "https://schema.org/EventScheduled",
  "location": {
    "@type": "Place",
    "name": "Formfit Diyet ve Beslenme Merkezi",
    "address": {
      "@type": "PostalAddress",
      "streetAddress": "Vali Konağı Cad. No:xx, Daire:x",
      "addressLocality": "Şişli",
      "addressRegion": "İstanbul",
      "postalCode": "34365",
      "addressCountry": "TR"
    }
  },
  "image": [
    "https://www.diyetisyenwebsite.com/uploads/seminer.jpg"
  ],
  "description": "Bu ücretsiz seminerde uzman diyetisyenimiz, sağlıklı kilo verme stratejilerini ve dengeli beslenme ipuçlarını paylaşacak.",
  "organizer": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Formfit Diyet Merkezi",
    "url": "https://diyetisyenwebsite.com"
  },
  "offers": {
    "@type": "Offer",
    "url": "https://www.diyetisyenwebsite/seminer-kayit",
    "price": "0",
    "priceCurrency": "TRY",
    "availability": "https://schema.org/InStock",
    "validFrom": "2025-05-16T09:00"
  }
}
</script>
JSON-LD Offer Schema (özel teklif şeması) örneği:

<script type="application/ld+json">
{
"@context": "https://schema.org",
  "@type": "Offer",
  "name": "İlk Randevu %40 İndirimli!",
  "description": "Formfit'e ilk kez gelen danışanlar için geçerli, 30 Mayıs 2025’e kadar %40 indirimli ilk seans fırsatı!",
  "url": "https://www.diyetisyenorneksite.com/kampanyalar",
  "priceCurrency": "TRY",
  "price": "900",
  "validFrom": "2025-05-16",
  "validThrough": "2025-05-30",
  "availability": "https://schema.org/InStock",
  "eligibleCustomerType": "https://schema.org/NewCustomer",
  "seller": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Formfit Diyet Merkezi"
  }
}
</script>

Bir diyetisyen firmasının özel bir kampanyası, indirimi veya teklifi için hazırlanmış kampanyalar için özel teklif yapılandırılmış veri şeması yukarıdaki örnekte olduğu gibi olabilir.

Dijitalde bir sonraki seviyeye geçme zamanı. Şimdi harekete geç!

Schema Markup ekleme süreci oluşturulan içeriğin türüne ve uygulanacak olan platforma bağlı olarak bazı farklılıklar gösterebilir. Genel olarak aşağıdaki adımlar izlenerek uygulamak mümkündür.

  • Şema türünü belirleyin – Hangi içerik türü için Schema Markup eklemek istediğinizi planlayın. Örneğin; makaleler olabilir, e-ticaret sitemizdeki ürünler olabilir, etkinlikler veya organizasyonlar için farklı yapılandırmalar mümkündür.
  • Doğru biçimi kullanın – JSON-LD, Microdata veya RDFa biçimlerinden kullanılacak yere göre doğru işaretleme biçimini uygulayın.
  • Kodunuzu oluşturun – Dentsu Schema Markup Generator gibi şema oluşturucu bir aracı kullanarak doğru formatta bir şema kodu oluşturun.
  • Web sitesine ekleme – Kullandığımız alt yapıya göre WordPress veya özel yazılımlarla uygunluk sağlayacak şekilde web entegrasyonu sağlayın.

İçerik yönetim sistemi olarak WordPress alt yapılarını kullanan web siteleri veya woocommerce gibi satış odaklı e-ticaret projeleri için Schema Markup entegre etmenin en temel yolu, SEO eklentileri (SEO Plugins) kullanmaktır.
Kullanılan trend WordPress SEO eklentileri:

  • Rank Math: JSON-LD formatında otomatik Schema Markup ekler.
  • Yoast SEO: Schema desteği sunarak içeriklerimize otomatik işaretleme ekler.
  • Schema Pro: Schema Markup kodlarımızın manuel olarak yönetilmesine imkan sağlar.

Özel bir şekilde amaca göre kodlanmış yazılımlara sahip web projelerinde Schema Markup ekleme süreci manuel olarak kod entegre etmeyi gerektirir.

Eğer yürüttüğümüz projelerde bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanılıyorsa, aktif tema ya da ilgili bölüm içerisinde JSON-LD kodlarını en uygun konuma entegre ederek etkinleştirme işlemi gerçekleştirilebilir. Harici olarak dinamik yapıda içeriklerimiz için backend tarafında API üzerinden otomatik ekleme de yapılabilmesi mümkündür.

Schema Markup eklemek için kullanabileceğiniz yöntemler ve araçlar şunlardır:

  • Manuel JSON-LD Kodlama – Bu yöntem Google arama motoru tarafından da önerilen en sağlıklı yöntemdir.
  • SEO Araçları ile Otomatik Ekleme – Rank Math, Yoast SEO gibi eklentiler kullanılabilir.
  • Google Tag Manager Kullanımı – Dinamik sayfalarımız için ideal bir yöntemdir. Özellikle fiyat değişimi gibi ya da farklı sebepler ile oluşturulmuş dinamik sayfaların fazla olduğu E-Ticaret siteleri için daha çok tercih edilen bir yöntemdir.
  • Üçüncü Taraf Araçlar – Schema Markup Generator ve benzeri online araçlar ile kod oluşturabilmesi mümkündür.
  • Yazılım Geliştirici API’leri – Büyük ölçekli dinamik web projelerinde JSON-LD entegrasyonu için kullanılabilir.

Yanlış veya gereksiz kullanımlar hem performans kaybına neden olabilir hem de Google’ın önerilen yönergelerine aykırı düşebilir. En sık yapılan Schema hataları nelerdir ve bunları nasıl düzeltiriz?

  • Yanlış schema türü kullanımı: Pek çok internet sitesi, genellikle farkında olmadan web içerikleriyle örtüşmeyen schema yapılarını kullanmaktadır. Örneğin, bir makale için Product Schema eklemek hem kullanıcılar hem de arama motorlarının algısı açısından kafa karışıklığı yaratır. Doğru seçim yapmak için planlama yaparken Schema.org’un önerilerine göz atılmalı ve içeriğimizin türüne en uygun kod yapısını belirlemeliyiz.
  • Eksik veya hatalı json-ld kodları: Google, JSON-LD formatının kullanılmasını öneriyor ve bu yapıları doğrulamak için de geliştirilmiş test araçları mevcuttur. Eksik veya yanlış yapılandırılmış kodlar arama sonuçlarında (SERP) Schema işaretlememizin görünmesini engelleyebilir.
  • Gereksiz veri işaretleme: SEO’ya gerçek bir katkı sağlamayan Schema türleri, Google tarafından desteklenmeyebilir veya gereksiz alanlar oluşturabilir. Yalnızca içeriğimize gerçek fayda sağlayan Schema türlerini seçme konusunda bilgili olmalıyız. Google’ın önerdiği başlıca yapılandırılmış veri türleri arasında Article, FAQ, HowTo, Product ve Review gibi öğeler öne çıkar.

Web sitemize eklediğimiz schema kodlarının doğru biçimde çalışıp çalışmadığını test ederek analiz süreçlerini ve kod yapılarını kontrol edebileceğimiz birkaç etkili yolu vardır:

Google zengin sonuçlar testi: Eklediğiniz yapılandırılmış verilerin, arama sonuçlarında zengin içerik olarak görüntülenmeye uygun olup olmadığını bu araçla test edebilirsiniz.

Google zengin sonuçlar test aracı

Schema.org doğrulama Aracı: JSON-LD ve benzeri formatlarda hazırlanan kodları inceleyerek olası hata ve eksiklikleri tespit etmenize yardımcı olur.

Schema.org doğrulama aracı

Google Search Console: Sayfalarınızda kullanılan schema işaretlemelerine dair teknik sorunları belirleyip düzeltmenize olanak sağlar.

Bunlara ek olarak, Schema Markup Generator gibi online araçlar üzerinden yapılandırılmış veri oluşturabilir, ardından oluşturduğunuz kodu Google’ın analiz araçlarıyla test edebilirsiniz

Hakkında» Cenk Pınarcı

Stratejik Pazarlama ve E-Ticaret Uzmanı | Dijital Performans | Sosyal ve Dijital Medya Planlama | Arama Motoru Reklamcılığı

Kaçırma ↴

Website Performansını artıran GTM Stratejileri

Website Performansını Koruyan GTM Stratejileri

Website performansını koruyarak GTM’nin doğru kullanım tekniklerini listelerken mevcut Google etiket yöneticisi hesaplarınız için de …

YORUM

Hızlı İletişim Başlasın

WhatsApp'tan Yaz Hemen Ara