e-mail, e-mail pazarlama, strateji, e-ticaret, pazarlama

E-Ticaret Siteleri İçin 3 Adımda E-Posta Stratejisi

E

-satışlarınızı daha fazla artırmak için e-ticaret hedeflerinizi e-posta pazarlaması yolu ile başarılı bir şekilde sürdürebilmeniz için müşterilerinizle rezonansa girecek ve marka kimliğinizle uyumlu olacak şekilde özelleştirilmiş bir strateji oluşturmanız gerekiyor.

Hedef kitlenize e-postalarınızı açmak, oluşturduğunuz kampanyalarınızla etkileşim kurmak ve satışını yaptığınız ürünlerinizi satın almalarını sağlamak için onlara gönderdiğiniz iletilerin kendileri için özgün, anlamlı yazıldığını ve markanızın benzersiz ses ve tarzının birer temsilcisi olduklarını müşterilerinize hissettirmek zorundasınız. E-postalarınız herkesin e-postaları gibi görünür ve bunu karşı tarafa da böyle hissettirirseniz elde etmek istediğiniz etkiyi ve hedefi yüksek oranda yakalayamazsınız.

Peki doğru e-posta stratejisini oluşturduğumuzdan nasıl emin olabiliriz?

Aşağıdaki soru listesi ile başlayabilirsiniz:

1. ADIM: Kitlenizi Tanıyın

  • Hedef kitleniz kim? Hedef kitlenizin kaç yaş aralığında, onlar nerede yaşıyorlar, ortalama ne kadar gelire sahipler, eğitim düzeyleri hangi seviyede, internette ya da mobil cihazlarda ne kadar vakit geçiriyorlar, hobileri ve ilgi alanları nelerdir, para harcama alışkanlıkları ne yönde? ürününüzü alan bir müşteriniz acaba başka hangi ürün türlerini de satın alırlar?
  • Genelde motive oldukları konular nelerdir? Ne tür teklifler veya özel fırsatlar onlar için cazip gelebilir? Peki onları harekete geçirmek için yanlış dili kullanıyorsanız?
  • Onların üzülme eğilimleri ve sorunları nelerdir? Ne gibi sorunları var ve hangi ürünleriniz ile bu sorunları çözüme ulaştırabilirsiniz?
  • Peki şu anda müşterilerinizle nasıl iletişim kuruyorsunuz? hangi kanalları kullanıyorsunuz ve bu kanallardaki iletişimler ile onlara nasıl yaklaşıyorsunuz? Peki Ürünlerinizi ve işletmenizi ya da e-ticaret sitenizi müşterilerinize başka yerlerde nasıl tanıtıyorsunuz?
  • Peki onlar sizinle diğer kanallarda ne zaman etkileşime girecekler? Facebook ve Google Analytics gibi diğer kanallardan da müşterileriniz ile ilgili veriler toplayabilir ve onların haftanın hangi günlerinde ve günün hangi saatlerinde genellikle en fazla etkileşim ve yanıt aldığınızı öğrenebilirsiniz. Güzel değil mi?
  • Potansiyel müşterileriniz ve mevcut müşterileriniz hakkında hangi verileri topluyorsunuz? Müşterilerinize kişiselleştirilmiş e-postalar göndermek için verileri kullanabiliyor musunuz (tam yazılmış ad, doğru bir doğum tarihi, yer vb. bilgileri kullanmak mesela). Sanırım doğum tarihinizin hatırlanması sizin de hoşunuza giderdi.
  • Şuanda müşterilerinizi nasıl bir yöntem ile listeliyorsunuz ve potansiyel müşterilerinizi nasıl tercihler ile segmentlere ayırıyorsunuz? hangi ürünleri satın aldıklarına, ne sıklıkla satın aldıklarına, satın alma olasılıklarının ne kadar yüksek olduğuna göre farklı gruplara ayırabilirsiniz.

2. ADIM: Markanızı Tanıyın

  • Markanız için sesiniz benzersiz mi ve bir marka kişiliğiniz var mı? Kitleniz ya da hedef kitleniz sizden bir e-posta geldiğini görecek olsa anında sizi anlayacakları bir imaja sahip misiniz? Peki hiç düşündünüz mü mesela; sizi nasıl anlamak isterlerdi?
  • İnsanlar eğer markanızla etkileşim kurmuş olsalar onların neler hissetmelerini istersiniz? Peki siz onlara nasıl hissettirmek istiyorsunuz? Onlarda hangi izlenimleri bırakmak istiyorsunuz?
  • Markanızı ve ürünlerinizi diğerlerine göre benzersiz kılan bir şeylere sahip misiniz? Rakiplerinizden ne kadar farklısınız? Ürünlerinizi başkalarına karşı neden önemsiyor olsunlar?
  • Markanızın görünümü nedir? Nasıl bir hisse sahipsiniz ve bu marka hislerini e-postaya nasıl aktarabilirsiniz? Şirketinizde ve e-ticaret sitenizde satıyor olduğunuz ürünlerinizi tanıtırken hangi renkleri, hangi görüntüleri ve hangi grafikleri kullanıyorsunuz? Peki her zaman bu sunumlarda doğru bir dili kullandığınızdan ne kadar eminsiniz?
  • Müşterileriniz neden sizden defalarca satın alıyor ya da almalı mı? Sadık müşterilerinizin sizden tekrar ürün satın almak için nelere ihtiyaçları olduklarını biliyor musunuz? Sizden tekrar satın almalarını engelleyen şeyler nedir peki bunları ne kadar biliyorsunuz?
  • Güven oluşturmak ve bunları dönüşüm hunisine taşımak için abonelerinize ve potansiyel müşterilerinize ne gibi bir değerleri ne kadar sunabilirsiniz? E-posta listenize (e-kitaplar, ipuçları, videolar, Infographics, podcast’ler vb.) Eğitim vermek ve değer sağlamak için kullanabileceğiniz orijinal içerikleriniz var mı?

3. ADIM: Ne İstediğinizi Bilin

  • E-posta pazarlaması için yatırım söz konusu olduğunda özel hedefleriniz ile ilgili olan ilk ve en geçerli tespitleriniz neler? E-postalarınız ile neler elde etmeyi planlıyorsunuz? Mesela daha fazla trafik çekmek ister misiniz? Marka bilinirliğini artırmak nasıl? Hemen satış yapalım mı? O halde İnsanları arkadaşlarına yönlendirmeye ikna et. Peki bu tür hedeflere belirli ve net değerler ekleyebilir misiniz? (örn. şu kadar satış, bu kadar trafik)
  • E-posta pazarlaması için ne tür kaynaklar ayırdınız? E-ticaret işletmeniz için e-posta pazarlamasını yönetebilecek zamana sahip misiniz? Değilse, bunu yönetmeni gerçekleştirmeye yardımcı olabilecek farklı bir fikriniz var mı? Gelecek süreçte e-posta için ayırdığınız bütçe ne kadar olabilir? Tam bir yıl boyunca sürekli yatırım yapmak için e-posta pazarlaması bütçeniz yeterli mi?

Bu soruların yanıtları  e-ticaret işletmeniz için bir e-posta stratejisi oluşturmaya başlamanıza yardımcı olacak ancak;  işinizi ve görevlerinizi bu egzersizler ile tek başına tamamlayamazsınız.

Kitleniz, markanız ve hedefleriniz hakkında daha fazla düşünmek için zaman ayırdıktan sonra, bir sonraki adım, daha fazla satış elde etmek için abone listenize göndermek istediğiniz e-posta türlerini araştırmak ve düşünmek olacaktır.

Hakkında» Cenk Pınarcı

Stratejik Pazarlama ve E-Ticaret Uzmanı | Dijital Performans | Sosyal ve Dijital Medya Planlama | Arama Motoru Reklamcılığı

Kaçırma ↴

E-ticarette Tüketici Satın Alma Davranışları

E-Ticarette Tüketici Satın Alma Davranışlarının Aşamaları

Tüketici davranışlarını E-ticaret kapsamında tam anlamı ile uygulayabilmek için öncelik olarak; bir tüketici tarafında bir …

YORUM