CTA, Harekete geçirci mesaj, buton, yeşil, turuncu, e-ticaret

Harekete Geçirici Mesaj Düğmeleri (CTA)Dönüşüm Oranını Nasıl Artırır?

E

-ticaret sitenize gelen potansiyel bir müşteriyi satışa dönüştüren ya da bir danışmanlık web sitenizi, blog sayfanızı dönüşüme ulaştıran sebepler nedir sizce? Çekici veya bilgilendirici bir içerik? Kreatif bir web sitesi tasarımı? yoksa güzel görünümlü yazı tipleri mi ? Evet gerçek şu ki, tüm bu unsurlar bir e-ticaret sitesinin ya da sahip olduğunuz bir web sitesinin olmazsa olmazlarıdır ve dönüşümü mutlaka lehinize sağlarlar. Fakat olmazsa olmaz denebilecek kadar değerli bir varlığımız daha var ki o da CTA (Call to Action) Türkçede harekete geçirici mesaj (HGM) ya da eylem çağrısı anlamına gelmektedir.

CTA, e-ticaret sitenizde pazarlama programlarınızı daha etkili hale getirmenin en önemli bileşenlerinden biridir. Fakat bu harika harekete geçirme düğmelerinin gücünü ve dönüşümlerimizi ne kadar artırabileceğini çoğunlukla görmezden geliyoruz. Bir e-ticaret sitesine sahip olan işletmeler, danışmanlık, blog web siteleri vs.. pazarlama ya da dönüşüm kampanyalarında daha başarılı olmaları için bir CTA’ya veya ihtiyaçları dahilinde birden fazla CTA’ya sahip olmak zorundalardır. Çünkü; tüm dönüşümleriniz, elde ettiğiniz gelir ve kâr getirileriniz yüksek oranla bu butonlara bağlı olacaktır.

CTA yani harekete geçirici mesajlar (HGM) sizi ne kadar güçlü yapar? CTA niçin bu kadar gerekli? Harekete geçirici mesaj düğmeleri, dönüşüm oranınızı nasıl artırır?

Harekete geçirici mesajınızın olduğu buton yani “CTA” web sitenize gelen kullanıcılara davet ya da teşvik eder bir nitelikte kısa, çekici, hassas, merak uyandırıcı ve ilginç bir şekilde doğrudan gösterilmelidir. Bir kullanıcı harekete geçirici mesajınız ile etkileşime geçip yanıt vererek hedeflediğiniz dönüşümü gerçekleştiriyorsa, bütün bu özelliklere sahip ve koşulları gayet uygun etkili bir CTA’ nız olduğu anlamına gelir. Bir CTA, kullanıcılarınızın bülteninize abone olma, PDF indirme, bir formu çevrimiçi olarak doldurma ya da yalnızca sizden bir ürün- hizmet satın alma konusunda ikna eden bir eylem çağrısı olarak kullanabilir. Hatta kullanıcınızı bir sonraki sayfaya yönlendirmek bile bu eylem butonu ile çok kolay olabilir.

Bu hedeflemeleri web sitenizde kullanabileceğiniz binlerce farklı kombinasyona sahip CTA türü var.

En yaygın CTA’lardan bazıları;

  • Satın al düğmeleri (Takip Listesine Ekle, Sepete ekle)
  • Bilgi toplama formları
  • Abonelikler için kayıtlar
  • Daha Fazla Oku
  • Şimdi Deneyin
  • Sosyal medya için paylaş düğmeleri
  • Yardım
  • Çevrimiçi Sohbet
  • Sınırlı Sayıda!
  • Acele Edin!
“İletişim Kanalınızı Eylem Düğmesine Yerleştirebilirsiniz”

Web Sitenizde Bir Sayfada Birden Fazla CTA Olabilir!

Tek bir web sayfasında yalnızca bir CTA olması gerektiğini söylemekten daha yanlış bir şey olamaz. Harekete geçirme düğmelerinin bir sayfaya kaç kez konulması gerektiği konusunda da sert bir kural tabi ki de yok hatta daha fazla CTA’larınızın olması, daha fazla şansa sahip olmanız demektir. Ancak; sayfanızı CTA’lar ile boğmayın çok fazla ve gereksiz kullanımlar dönüşümlerinizi aksine eksi oranlara düşürebilir. Ayrıca, eylem çağrısı butonlarınız aynı sayfadaysa bu düğmeciklerinizin birbirleriyle rekabet etmediğine çok dikkat edin. Kullanıcının aklı benzer seçimler arasında çok fazla karışmamalıdır. İki seçeneğin arasında kalmak hiçbir tercih yapmamalarına da neden olabilir.

Bu yüzden çalışmalarımızda stratejiler kurgulayıp önceliklerimizi değerlendirmeliyiz.

Her Sayfaya CTA Koymak

Her sayfaya bir CTA koymayı tercih ederseniz, kullanıcılarınıza web sitenizin yolculuklarının her aşamasında olan her adımını dönüşüme çevirmeleri için onlara yeni bir fırsat daha sunuyor olacaksınız. Tekliflerinizden etkilendikleri bir ürünü satın almak ya da dönüşüm sağlamak istediklerini hissettiklerinde, CTA’yı bulmak için birkaç adım geri gitmeden ya da ileriye gitmelerine gerek kalmadan bunu yapma hareketleri her an eyleme hazır olmalıdır.

 Kullanıcılarınız CTA’lar ile Nerede Karşılaşmalı:

  • Kalıcı başlıklarda
  • Pop-up’lar ve slaytlar
  • Yan afişler / paneller
  • Satın alma sayfaları
  • Bir sayfanın sonu
  • Bir makalenin sonu
  • Reklamlarınızda

Aslında harekete geçirme düğmeleriniz hemen hemen her yere konulabilir. Sayfalarınızda uygun olan yerlerin stratejilerini kurgulayabilirsiniz. Önemli olan, kullanıcının bakışını çekebilmek ve daha fazla dönüşüm sağlamaktır.

CTA’larınızı Nasıl Daha Belirgin ve Çekici Hale Getirirsiniz?

CTA’larınızı daha belirgin ve görünür hale getirmek için bu düğmecikleri daha stratejik bir şekilde tasarlamanız ve uygun yerlere yerleştirmeniz gerekir. Çalışmalar, tipik bir web sitesi kullanıcısının, sayfanın sol üst köşesinden incelemeye başladığını ve daha sonra yatay olarak bakış açısını ters köşeye indirdikten sonra, dikey olarak yukarı ve sol tarafa doğru kaydırdığını gösteriyor.

Kullanıcılarınızdan en fazla ilgiyi neyden ve nereden aldıklarından emin olun ve buralarda bol miktarda görsel odağı çekici unsurlar kullanın. CTA’larınızı başlıklarınıza, yan başlıklara, panellere, makalenizin sonuna veya e-posta kutunuzun sonuna yerleştirmelisiniz.

Dikkat etmeniz gereken birkaç unsur:

 

Dizayn

Web siteniz için bir CTA oluşturmak için en iyi görsel fikirleri tasarımcınız ile birlikte yönlendirin. Tasarımcınız bu anlamda size çok daha fazla miktarlarda seçenek sunacaktır. Fakat basit çalışan yazılımlar ile kendinizi geliştirerek benzer fikirleri kendinizde üretebilirsiniz. Ancak; ne yapmak istediğinizden emin olun ve sürecin sadece güzel görünmekle kalmadığından emin olun. Tasarım, çekici ve etkileşimli olmalı ve metin ilgi çekici harekete geçirici olmalı. Buton üzerindeki metin ile zıt renkler CTA’ ya daha çok başarı sağlıyor.

Kolayca Tanınabilir

CTA’nızın, web sitesinin diğer öğelerinden ayırt edebilir durumlarda başarılı olduğu söyleyebiliriz. Harekete Geçirici Mesajınız, kullanıcılarınızın tıklamaya niyetli olduğu bir şeydir ve bu nedenle web sayfanızın statik değil, dinamik bir öğesidir. Bu nedenle yaratıcılığınızın CTA’nın işlevselliğini üzerinde etkisi büyüktür.

İyi Tanımlı

Web sayfasında farklı bir şey olarak görünmemelidir. Dikkat çekici olmalı ve sayfanın gerçek bir parçası olarak göründüğünden son derece emin olmalısınız. Metninizin ve resimlerinizin ana gövdesinden yola çıkarak uygun renk ve şekil kombinasyonunda tanımlanmış olması gerekir. Ayrıca; renkleriniz potansiyel kitlenize de bağlı olmalı ve şekilleriniz ürün sergiliyorsanız sergilediğiniz ürün ile aynı hatlara benzerlik sağlamalı. Daha net görünmesini sağlamak için ise sade bir gölgeleme ana hat çalışması veya kontrast renkler kullanabilirsiniz.

“CTA’nız çekici ve etkileyici olduğunda  dönüşüm oranınızı büyük ölçüde etkileyecek”

Hakkında» Cenk Pınarcı

Stratejik Pazarlama ve E-Ticaret Uzmanı | Dijital Performans | Sosyal ve Dijital Medya Planlama | Arama Motoru Reklamcılığı

Kaçırma ↴

Google Search Console'da RegEx Komutları Nasıl Kullanılır?

Search Console’da RegEx Komutları Kullanımı

ReGex sorgu ifadelerini kullanarak daha ayrıntılı analizler ve üst düzey karşılaştırmalar ile SEO ve reklam …

YORUM